Tüp Mide Ameliyatı
Kaliteli yaşamak kişiden kişiye değişir. Bütünsel sağlık ise yaşam kalitesinin olmazsa olmazıdır. Zayıflamak kimisi için görsel bir ihtiyaç olabilir kimisi için de sağlık sorunlarından kurtulmanın bir yoludur. Bütünsel sağlık danışmanınız Healthis, zayıflamanızı için en güvenli yöntemleri sizin için araştırırken tüp mide ameliyatını da bir seçenek olarak sizinle birlikte değerlendirir. Kilo vermenize ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden kiloyla ilgili sağlık sorunları riskinizi azaltmanıza yardımcı olacak tüp mide ameliyatı süreçlerinde;
- Bu müdahalenin sizin için en doğru müdahale olup olmadığının analizi ve bütün resmi görmenizi sağlayacak danışmanlık hizmetleri
- Hekim ve sağlık merkezlerinin değerlendirilmesi ve sizin ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneğin belirlenmesi
- Yapacağınız sağlık seyahatinin uçtan uca planlanması ve bütçelendirilmesi
- Operasyon sonrası bakım ve iyileşme sürecine destek
- Sağlıkla evinize dönmenizi kolaylaştıracak tüm asistanlık hizmetleri konusunda destek verebilir.
Şimdi giderek daha fazla insanın tercih ettiği tüp mide ameliyatları konusunu ayrıntılı olarak birlikte inceleyelim:
Tüp mide ameliyatı ya da diğer adıyla Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG), obezitenin tedavisi için uygulanan ve bu amaçla midenin küçültüldüğü bir ameliyatıdır. Yöntem, gıda kısıtlaması ilkesine dayanmaktadır: Ameliyat, mide hacminin ortalama olarak küçük bir muz boyutuna küçültülmesi ile sonuçlanır. Sonuç olarak, mide az miktarda yemek ile dolar ve mide dolgusu mide duvarının genişlemesine yol açar ve bu da tokluk hissini tetikler.
Ayrıca tüp mide ameliyatı iştahı kesen hormonal süreçleri başlatmaktadır. Tüp mide ameliyatından sonra midenin daha düşük açlık hormonu “ghrelin” ürettiğine ve böylece iştahı daha da azalttığına dair kanıtlar vardır. Aynı zamanda doğrudan bazı iştah kesici sinyaller serbest bırakılır.
Operasyon ayrıca çeşitli metabolik süreçler (metabolizma) üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle mide küçültme operasyonları giderek daha çok metabolik cerrahi olarak anılmaktadır. Örneğin, birçok hastada mevcut bir tip 2 diyabet varsa, bu sorun ameliyattan sonra belirgin şekilde düzelir.
Tüp mide ameliyatı günümüzde sıklıkla uygulanmaya başlamıştır. Örnek olarak, Almanya’da obezite cerrahisinde en sık uygulanan işlem tüp mide ameliyatıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
LSG ya da tüp mide ameliyatı hastanede genel anestezi altında yapılır. Cerrahınız karnınızda yaklaşık 5 küçük kesi yapacaktır. Ameliyatı yapmak için sonunda küçük bir kamera bulunan ince uzun bir dürbün kullanılacaktır. Kesiklerden itilen aletler midenizin yaklaşık olarak %80’lik bir bölümünü çıkarmak için kullanılacaktır. Cerrahınız, ameliyathanede bir TV ekranında görüntüleri izlerken işlemi yapacaktır.
Bu ameliyatta midenizin fundus adı verilen dışa doğru kıvrılan kısmı alınır. Fundus çıkarıldıktan sonra, cerrahınız midenizin geri kalanını muz gibi görünen bir tüp şekline döndürür. Çok daha küçük bir mideye sahip olacağınız için yemek zamanlarında çok daha hızlı doyacak ve dolayısıyla daha az yiyeceksiniz.
Fundus, “ghrelin” adı verilen bir hormon salgılar. Bu hormon, sizi aç hissettirmekten kısmen sorumludur. Bu nedenle, fundusun çıkartılması ve sonuç olarak ghrelin hormonunun salgılanmaması, açlığınızı azaltarak daha sonra kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
Tüp mide ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Çoğu insan ameliyattan sonra yaklaşık 2 gün hastanede kalır.
Tüp Mide Ameliyatı Size Uygun Mu?
Tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, genellikle vücut kitle endeksi (BMI) 35 ya da 40’ın üzerinde olan aşırı obez hastalara uygulanır. Hastalar genellikle tek başına tüp mide ameliyatından sonra fazla yağlarının büyük bir kısmını kaybederler, ancak kilo kaybı durursa ya da tekrar kilo alınmaya başlanırsa bazı hastalarda bypassın ikinci adımı uygulanabilir. Obez fakat aşırı obez olmayan hastalar için tüp mide ameliyatı minimum risk taşıyan ve uygun bir ameliyattır.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik Sleeve Gastrektomi kilo vermek için etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Ameliyat öncesi kilosuna bağlı olarak hastaların birçoğu ameliyatın ilk yılında ağırlıklarının %40-70’ini kaybedebilir. Sonuç olarak, hastalar diyabet, hipertansiyon, anormal kolesterol seviyeleri, felç gibi obezite ile ilişkili komorbiditelerde iyileşme görebilirler.
Tüp mide ameliyatının bazı avantajları aşağıda listelenmiştir:
- Ameliyat sonrası ağrı alternatiflere göre az olarak kabul edilir
- Daha kısa süre hastanede kalınır
- İşe daha hızlı dönüş sağlanır
Tüp Mide Ameliyatı Süresi Ve Sonrası
Tüp mide ameliyatının ortalama süresi değişiklik gösterebilmektedir. Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatı süresi ortalama olarak 1.5 ila 3 saat sürmektedir ve ayrıca operasyon sonrası ortalama hastanede kalış süresi 2 ila 5 gün arasındadır. Hastalar genellikle 2 hafta içinde normal aktivitelere dönerler ve 30 gün içinde tamamen iyileşirler.
Tüp mide ameliyatı sonucu kilo kaybı için başarı oranı tipik olarak aşırı vücut ağırlığının %60’ı kadardır. Kilo kaybı genellikle ameliyattan sonra 18 ile 24 ay arası devam etmektedir.
Kilo verme ameliyatının uyku apnesi, diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi durumları iyileştirdiği bildirilmiştir. Birçok hasta, ameliyattan sonra ruh halinde ve psikososyal işleyişin diğer yönlerinde bir iyileşme olduğunu bildirmektedir.
Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Laparoskopik tüp mide ameliyatı seçen hastalar, işlemden önce potansiyel riskleri göz önünde bulundurmalıdır. Tüp mide ameliyatının riskleri riskleri göreceli olarak düşüktür. Ameliyatın riskleri arasında kan pıhtıları, kan kaybı ve solunum sorunlarının yanı sıra kalp krizi ve felç bulunur. Hastalar ameliyat olduktan sonra, akciğerlerde, böbreklerde ya da mesanede enfeksiyon belirtilerini izlemelidirler. Diğer riskler arasında aşırı yemekten kusma, mide zımbalarının etrafından sızma ve ameliyat sırasında iç organlara zarar vermenin yanı sıra mide küçülmesi nedeniyle az gıda tüketim sonucu besin değeri alımının azalması sayılabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Tüp mide ameliyatı sonrası doktorunuzun önereceği diyet ilk yıl boyunca kullanılmalıdır. Genellikle diyet 2-4 hafta boyunca sıvı proteinli içecekler ve su ile başlar. Hastalar yavaş yavaş daha kalın gıda maddelerine ilerler ve 8 haftaya kadar diğer normal gıdalarla birlikte deniz ürünleri, yumurta ve peynir gibi yiyecekler tüketebilirler. Genel olarak önerilen diyet, 500 Kcal kalori, günlük 70 gr protein, günde 30 gr yağ ve günde 40 gr karbonhidrat barındırır. Kalori tüketimi on iki aya kadar artmaya devam eder ve sonrasında düzenli kalori tüketimi, aktivite düzeyine, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişiklik gösterir.
Laparoskopik tüp mide ameliyatı, obez kişilerin kilo vermesine yardımcı olabilecek bir prosedür ve ameliyat, midelerinin daha küçük olması nedeniyle hastaların daha az yemesine neden olduğu için etkili bir yöntemdir.