Travma Tedavileri

Travma Tedavileri

Healthis’in dünya çapında hizmet verdiği hastaları arasında, sunduğumuz travma tedavi olanaklarından yararlanan çok sayıda hasta var. Travma birbirinden çok farklı nedenlerle oluşabilir. Düşme, yangın, savaş, çatışma, kaza sonucu silahlı yaralanma gibi sayısız nedenle oluşan travmalarda bu alanda uzman hekim, klinik ve hastanelerle uyum içinde hareket ediyor ve hastalarımıza en iyi tedavi olanaklarını sunuyoruz.

Travma tedavisi planlama ve süreçlerinde doğal alarak hastalarımızın ihtiyaç duyduğu hız ve güveni sağlıyor, hizmetin en iyi şekilde tamamlanması konusunda ekstra özenli bir çaba harcıyoruz.

Travma tedavi alanlarımızı inceleyebilir, sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Travma, bir kaza veya güç kullanımı sonucu vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen fiziksel yaralanmaya verilen isimdir. Ciddi travma, hayati tehlikeye neden olabildiği için, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.

İnsanlara çok farklı şekillerde zarar verebilecek çeşitli travma türleri vardır. Bu nedenle, çeşitli fiziksel travmaları sınıflandırmak için bir tıbbi katalog bulunmaktadır.

Rekonstruktif ve yanık cerrahisi

Bir yanıktan sonra cildi yeniden yapılandırmak için günümüzde çeşitli teknikler kullanılmaktadır. En sık kullanılan tedavi yöntemi kısmi deri greftidir.

Yanığın derinliğine bağlı olarak cilt kendini yenileyebilir. Bununla birlikte, derinin alt katmanlarındaki hücreler hasar görmüşse, yanığı kapatmak için rekonstrüktif cerrahi gerekebilir. En yaygın olan cerrahi deri grefti olmakla birlikte birkaç farklı seçenek sunulabilmektedir. Ayrık kalınlıkta deri greftleri sadece derinin dış katmanlarını naklederken, tam kalınlıkta deri greftleri ise tüm dermisi nakleder. Diğer tedavi seçenekleri arasında mikrocerrahi ve doku genişletme yer almaktadır.

Bir yanık tedavisi için kullanılabilecek belirli rekonstrüktif cerrahi teknikleri aşağıda gösterilmiştir:

  • Derinin otogrefti: Deri grefti yanık tedavisi için en sık kullanılan tekniktir. Hastanın kendi derisinden greft alınmasından ibarettir. Dezavantajı ise bu greftlerin alındığı bölgede küçük bir iz bırakmalarıdır. Deri grefti çıkarıldıktan sonra dikiş ve pansuman ile yanık bölgeye sabitlenir.

Yanık, dermis veya yağ kalıntısı kalmayacak kadar derinse ve tendon veya kemik bölgeleri açığa çıkmışsa, diğer yanık rekonstrüksiyon teknikleri kullanılmalıdır.

  • Doku genişletme: Bu teknik, yeniden yapılanma için yeni cilt oluşturmayı içerir. Derinin altına yanık bölgesine bir silikon “balon genişletici” implante edilir ve cildi germek ve büyümeye zorlamak için yavaş yavaş tuzlu su ile doldurulur. Fazla deri daha sonra yanığı kapatmak için kullanılabilir. Ancak bu işlem aylarca sürebilir ve yanık görünür bir yerdeyse balon şişiricinin neden olduğu şişkinlik istenmeyen bir görünüm oluşturabilir.
  • – Klasik rekonstrüktif cerrahi: Doku fleplerinin kullanımına dayalı bir mikrocerrahi prosedürüdür.

Yanık için yeniden yapılandırma sürecinin süresi, başlangıçtaki karmaşıklığa bağlıdır.

Ortopedik mikrocerrahi

Rekonstrüktif mikrocerrahi, kasları, tendonları, kan damarlarını, sinirleri, cildi ve kemikleri içeren karmaşık yaralanmaların cerrahi tedavisi için gelişmiş bir mikroskop, özel hassas aletler ve çeşitli ameliyat tekniklerini birlikte kullanan özel bir ameliyat türüdür.

Rekonstrüktif mikrocerrahi, cerrahın yaralı kişinin kendi dokusunu ya da kemiğini, bir yarayı örtmek, bir kol veya bacağını yeniden yapılandırmak veya kaybedilen işlevi geri kazandırmak için kullanmasına olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu teknik olarak karmaşık prosedürün en önemli kısmı, küçük kan damarlarının yeni yerlerinde yaşamaya ve işlev görmeye devam etmeleri için nakledilen dokulara dikkatli bir şekilde mikroskobik olarak yeniden bağlanmasıdır.

Bir alan olarak rekonstrüktif mikrocerrahi, geleneksel cerrahi yöntemlerle mümkün olmayan hem üst hem de alt ekstremitelerin küçük, hassas damarları ve sinirleri, kemikleri ve yumuşak dokularını onararak uzuv fonksiyonunu geri kazandırmak için çok önemli olarak kabul edilmektedir.

Rekonstrüktif mikrocerrahinin ana hedefleri şunları içerir:

  • Uzuv fonksiyonunu geri kazandırma
  • Uzuv koruma

Kol için bu hedef, hareketin, gücün ve eli uygun şekilde konumlandırma yeteneğinin korunmasını içerirken, bacak için, ağırlık taşıma yeteneğinin korunmasını içerir.

Rehabilitasyon, hasta hastaneden taburcu olduktan sonra başlar ve hastanın durumuna, yaralanmasına ve ailenin gerekli bakımı sağlama becerisine bağlı olarak bir bakım tesisinde ya da rehabilitasyon tesisinde kalmayı veya kendi evine taburcu etmeyi içerebilir.

Kolon ve Sfinkter rekonstruksiyonu

Kolorektal cerrahi için kriterler öncelikle ameliyatı olma nedeninize bağlı olacaktır. Bir cerrah, ameliyata başvurmadan önce durumunuzu tıbbi olarak değerlendirmek için belirli testler isteyecektir ve sonrasında ameliyatı ve gerektirdiği iyileşmeyi tolere edebilecek kadar sağlıklı olduğunuzu bilmek isteyebilir.

Ağır vakalarda, bir cerrah geniş kolorektal cerrahi risklerinin yüksekliği nedeniyle olası tedaviye değmeyebileceğini belirleyebilir. Riskin çok yüksek olmadığı durumlarda ameliyat önerilebilmektedir.

Lateral internal sfinkterotomi olarak da adlandırılan sfinkterotomi, anal sfinkteri kesmek için kullanılan bir prosedür türüdür ve sfinkter onarımı çok az uzmanı olan bir alandır. Anal sfinkter, bağırsak hareketlerinin geçtiği sindirim kanalının sonundaki rektuma bağlı kas grubuna verilen isimdir.

Bu ameliyat, diğer tedaviler denendikten sonra anal fissürün (anüs derisindeki bir çatlak) iyileşmediği durumlarda yapılır. Çatlaklar kanayabilir ve ağrılı olabilir ve bazı durumlarda iyileşmesi zaman alabilir.

Çoğu durumda, çatlaklar evde, hatta bazen tedavi olmaksızın iyileştirilebilir. Ancak iyileşme çok uzun sürdüğünde ameliyat düşünülebilir. Sfinkterotomi, kronik anal fissürlerin tedavisinde altın standart olarak kabul edilir ve başarı oranının çalışmaya bağlı olarak genellikle yaklaşık %95 veya daha fazla olduğu bildirilmektedir.

Bir sfinkterotomiden sonra fissürün tekrar gelmesi (nüks etmesi) nadirdir ve çoğu hasta prosedürün sonuçlarından memnundur.

Beyin sinir cerrahisi

“Beyin ameliyatı” terimi, beyindeki yapısal sorunların onarılmasını içeren çeşitli tıbbi prosedürlere gönderimde bulunur.

Günümüzde, çok sayıda beyin ameliyatı türü kullanılmaktadır. Kullanılan tür, beynin alanına ve tedavi edilen duruma bağlıdır. Tıp teknolojisindeki ilerlemeler, cerrahların kafanın içinde veya yakınında tek bir kesi olmadan beynin bölümlerini ameliyat etmelerini sağlayabilmektedir.

Beyin cerrahisi komplike bir operasyondur. Yapılan beyin ameliyatının türü, ağırlıklı olarak tedavi edilen soruna bağlıdır. Örnek olarak, bir beyin anevrizması, kasıktaki bir artere yerleştirilen bir kateter kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Eğer anevrizma yırtıksa, bu durumda kraniyotomi adı verilen açık bir ameliyat uygulanabilmektedir. Beyin cerrahları, oldukça donanımlıdırlar ve her ameliyatı vaka bazında tedavi etmektedirler.

Beyin cerrahisi beyindeki fiziksel anormallikleri düzeltmek için yapılır. Bunlar doğum kusuru, hastalık, yaralanma veya diğer sorunlardan kaynaklı olabilmektedir.

Beyinde ya da çevresinde aşağıdaki durumlardan herhangi birini görürseniz beyin ameliyatına ihtiyacınız olabilir:

  • Anormal kan damarları
  • Anevrizma
  • Kanama
  • Kan pıhtıları
  • “Dura” adı verilen koruyucu dokuda hasar
  • Epilepsi
  • Apseler
  • Sinir hasarı veya sinir tahrişi
  • Parkinson hastalığı
  • Kafa travması sonrası basınç
  • Kafatası kırığı
  • İnme
  • Beyin tümörü
  • Beyinde sıvı birikmesi

Bu koşulların tümü beyin ameliyatı gerektirmez, ancak çoğu, özellikle daha ciddi sağlık sorunları için risk oluşturuyorsa, ameliyat gerektirebilmektedir. Örneğin, bir beyin anevrizması açık beyin ameliyatı gerektirmez, ancak damar yırtılırsa bu durumda açık ameliyat gerekebilmektedir.

Fizik tedavi ve Rehabilitasyon

Fiziksel rehabilitasyon, yaralı veya kondisyonsuz bir kişinin fiziksel işleyişini eski haline getirmek için geçirdiği süreçtir.

Fiziksel rehabilitasyon, bir kişi bir yaralanma ve ameliyattan sonra hala hastanedeyken başlayan ve yetenekli bir hemşirelik tesisi, evde terapi, ayakta tedavi ve diğer ortamlarda devam eden uzun bir süreç olabilir.

Eğer bileğiniz kırıldıysa ve dolayısıyla aylarca alçıda kaldıysa, bileğinizin gücünü yeniden kazanmak için fiziktedaviye ihtiyacınız olabilir.

Bu rehabilitasyon, yemek hazırlamak, banyo yapmak, çalışmak gibi birçok günlük hayatınızdaki görevlerde size yardımcı olacaktır. Büyük olasılıkla, konuyla ilgili eğitim almış olan bir mesleki terapist ya da fizyoterapist olan sertifikalı bir el terapistinden rehabilitasyon tedavisi alınacaktır.

Felçli kişi, dengesini düzeltmek, vücudunun belirli bir bölgesindeki güç ve hareketi yeniden kazanmak, kendi kendine yemek yiyebilmek ya da  tekrar araba kullanabilmek için fiziktedaviye başlayabilir. Felç geçirmiş kişi bu ve benzer hedeflere ulaşabilmek için bir fizyoterapist, mesleki terapist ve konuşma terapisti gibi ilgili uzmanlar ile birlikte çalışacaktır.

Give us a call

Available from 8am to 7pm, Monday to Saturday.

Send us a message

Send your message any time you want.

Our usual reply time: 1 Business day