Kardioloji
Healthis tedavi hizmetleri arasında kardiyoloji önemli bir yer tutmaktadır. Tüm dünyada kalp ve damar hastalıkları giderek yaygınlaşmakta ve bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında ölüme en fazla sebebiyet veren hastalıklar olarak listelenmektedir. Healthis’in kalp ve damar hastalıklarına yönelik hizmetleri sadece rahatsızlık ortaya çıktığında değil, yıllık kontrolleri de kapsayarak olası sorunları önlemeyi amaçlamaktadır.
Dünyanın her yerinden bize ulaşan hastalarımıza kalp ve damar hastalıklarına yönelik ayrıntılı bir test olanağı sunar, var olan ve olası sorunlarla ilgili olarak kaliteli bir tedavi hizmeti almalarını sağlarız. Bu alanda çalıştığımız hekim, klinik ve hastaneler kendi alanlarında dünyanın sayılı merkezleri arasında yer alır.
Kardiyoloji ile ilgili ayrıntılı bilgilenmek için sizin için hazırladığımız ayrıntılı içeriği okumanızı ve her konuda Healthis uzmanlarına başvurmaktan çekinmemenizi öneriyoruz.
Kardiyoloji, kalp hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bir uzmanlık alanı ve bir iç hastalıkları dalıdır. Doğuştan gelen kalp kusurları, koroner arter hastalığı, elektrofizyoloji, kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalığı gibi durumların tanı ve tedavisi ile ilgilenen Kardiyoloji alanının alt uzmanlıkları arasında kardiyak elektrofizyoloji, ekokardiyografi, girişimsel kardiyoloji ve nükleer kardiyoloji bulunmaktadır.
Kardiyoloji nedir?
Kardiyoloji terimi, kalbi ifade eden Yunanca “cardia” ve “çalışma” anlamına gelen “logy” sözcüklerinden türetilmiştir. Kardiyoloji, doğuştan gelen kusurlardan, koroner arter hastalığı ve konjestif kalp yetmezliği gibi edinsel kalp hastalıklarına kadar değişebilen kalp hastalıkları ve rahatsızlıklarıyla ilgilenen bir tıp dalıdır.
Kardiyoloji alanında uzmanlaşmış doktorlara kardiyolog denir ve çeşitli kalp hastalıklarının tıbbi gerekliliklerinden sorumludurlar. Ek olarak, kalp cerrahları, kalp rahatsızlıklarını düzeltmek için cerrahi işlemler yapan uzman doktorlardır.
Kardiyologlar ne yapar?
Yetişkin kardiyologlar sadece yetişkin hastalar ile ilgilenirler. Kardiyologlar, yetişkinlerde doğuştan gelen bir kalp kusurunu tedavi edebilmesine rağmen, çalışmaları büyük ölçüde yaşamın ilerleyen dönemlerinde, çoğunlukla kardiyovasküler bir hastalığın sonucu olarak gelişen bozuklukları kapsar. Bir kardiyoloğun tedavi edebileceği durumlar genel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir:
- Aterosklerotik hastalıklar, ateroskleroz sonucu gelişen hastalıklardır. Ateroskleroz, arterlerin içinde kan akışını kademeli olarak engelleyen ve hipertansiyona (yüksek tansiyon), koroner arter hastalığına, periferik arter hastalığına, kalp krizine ve felce yol açan plak oluşumudur.
- Kardiyak aritmiler, kalbin elektrik sistemindeki bozukluklardır. Aritmi terimi, kalbin anormal atmasını ifade eder. Kardiyak aritmilere bradikardi (yavaş kalp atışı), taşikardi (hızlı kalp atışı) ve atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı) da dahildir.
- Kalp kapağı hastalığı, kalbin triküspit, pulmoner, mitral ya da aort kapağının işlev bozukluğudur. Bu duruma, bir valfin anormal daralması veya sızdıran bir valf (yetersizlik) neden olabilir.
- Kalp enfeksiyonları ve kalp iltihapları, bulundukları yer ile karakterize edilir. Perikardit, perikard olarak bilinen ve kalbin etrafında bulunan dış zarın iltihaplanmasına denir. Endokardit, kalp kapakçığının ya da kalbin iç zarının enfeksiyonudur. Miyokardit, sıklıkla sağlık sorunu yaşamayan insanlarda görülen nadir bir kalp kası bozukluğudur..
- Kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamaması durumuna denir ve kalbin bir veya iki tarafını etkileyebilir. Konjestif kalp yetmezliği, kalbe dönen kanın yedeklenerek dokularda tıkanıklığa ve sıvı birikmesine (ödem) neden olduğu bir türdür.
- Kalp durması, adından da anlaşılabileceği gibi kalbin tamamen durmasıdır. Ani kalp durması en yaygın olarak koroner arter hastalığı ile ilişkilidir, ancak kalbin elektrik sisteminin aniden bozulmasına neden olan herhangi bir durumdan da kaynaklanabilmektedir.
Çocuk kardiyolojisi
Pediatrik kardiyologlar sadece çocukları tedavi eden doktorlardır. Yetişkin kardiyologlarda olduğu gibi, pediatrik kardiyologlar da kardiyak aritmi, kalp yetmezliği ya da hipertansiyon gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirler, ancak bu durumların nedenleri sıklıkla yaş, sigara, diyet veya yetişkinlerde kalp hastalığına katkıda bulunan diğer yaşam tarzı faktörleri ile ilişkili olmamaktadır.
Çocuklarda görülen kardiyovasküler rahatsızlıkların çoğu doğuştandır, yani çocuk bu sorun ile doğmuştur. Bu sorunlar şunları içerir:
- Arteriosus (kalpte fazladan bir kan damarı)
- Atriyoventriküler kanal bozukluğu (kalbin sol ve sağ tarafları arasında bir delik)
- Ebstein anomalisi (triküspit kapağın bir kusuru)
- Hipoplastik sol kalp sendromu (kalbin sol tarafının yeterli gelişmemesi)
- Tam gelişememiş aortik ark (az gelişmiş bir aort)
- Septal kusur (kalbin odaları arasında anormal bir bağlantı)
- Fallot Tetralojisi (dört konjenital kusurun bir kombinasyonu)
- Toplam anormal pulmoner venöz dönüş (dört pulmoner venin kalbe anormal bağlantısı)
- Büyük arter transpozisyonu (aort ve pulmoner arterlerin kalbin yanlış taraflarına bağlandığı bir durum)
- Triküspit atrezi (eksik bir triküspit kapakçık)
Kardiyoloji alt alanları
Kardiyolojide aşağıdakileri içeren birkaç alt uzmanlık bulunmaktadır:
- Nükleer Kardiyoloji – bu alan, enfarktüs görüntüleme, düzlemsel görüntüleme, miyokardiyal perfüzyon görüntüleme ve SPECT (tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi) kullanarak kardiyovasküler hastalıkların doğru şekilde teşhis edilmesine odaklanır.
- Girişimsel Kardiyoloji – koroner arter hastalığı, doğuştan kalp ve kapak hastalıklarının tedavisinde intravasküler kateter tabanlı tekniklerin kullanımını içeren çalışma alanıdır. Girişimsel kardiyologlar, doğuştan kalp kusuru düzeltmeleri, valvüloplastiler, koroner trombektomi ve anjiyoplastiler gerçekleştirir.
- Ekokardiyografi – bu, kalp odacıklarının, kapakçıkların ve yakındaki yapıların görüntülerini oluşturmak için ultrason teknolojisi ile donatılmış makinelerin kullanılmasını içerir. Ekokardiyografi, kalp kapakçıklarının enfeksiyonlarını ve yapısal anormalliklerini belirlemede kullanılır.
- Kardiyak Elektrofizyoloji – bu, kalp sağlığını belirlemek için kalp kaslarında meydana gelen elektrik akımlarının mekanizmasının incelenmesini içerir. Elektrofizyoloji testleri, kalpteki elektrik sinyallerini ölçer ve anormal kalp ritimlerini (aritmiler) ve hızlanmış kalp atışlarını (taşikardi) teşhis eder.
Kardiyoloji randevusu
Bir kardiyolog, tipik olarak bir kalp rahatsızlığını teşhis etmek için çeşitli testler gerçekleştirir. Bunlar şunları içerebilir:
- Oskültasyon, normal ve anormal kalp seslerini duymak için stetoskop kullanılabilir.
- Diastolik ve sistolik kan basınçlarınızı ölçmek için kan basıncı okumaları yapılabilir.
- Kalp hastalığı ile ilişkili kan lipidleri, homosistein, ferritin ve genel inflamasyonu ölçmek için kan testleri yapılabilir.
- Kalp atışı sırasında elektriksel aktiviteyi ölçen elektrokardiyogram uygulanabilir.
- Holter monitörü, 24 saat boyunca kalp ritmini sürekli olarak izleyen taşınabilir bir EKG cihazı takılabilir.
- Olay monitörü, bir ya da birden fazla hafta boyunca kalp aktivitesini iki ila yedi dakikalık sıçramalarda kaydeden taşınabilir bir EKG cihazı kullanılabilir.
- Egzersiz sırasında kalp fonksiyonunu ölçen kardiyak stres testi (koşu bandında koşma veya sabit bir bisiklette pedal çevirme gibi) uygulanabilir.
- Kalp fonksiyonunu ölçmek için bir kan damarı yoluyla kalbe bir kateterin yerleştirildiği koroner kateterizasyon kullanılabilir.
- Ekokardiyogram, kalp ve kan hareketini görselleştirmek için ses dalgalarını kullanan bir ultrason şeklidir.
- Kalbin ve ana kan damarlarının üç boyutlu “dilimlerini” oluşturan bir tür bilgisayarlı X-ışını olan bilgisayarlı tomografi anjiyografisi (CTA) uygulanabilir.
- Koroner arterlerde kalsiyum birikintilerini aramak için bilgisayarlı tomografi (BT) kullanan koroner kalsiyum taraması yapılabilir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), özellikle yumuşak dokudan son derece ayrıntılı görüntüler oluşturmak için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanan bir görüntüleme çalışması türüdür.
Bir Kardiyoloji randevusu sırasında, kardiyoloğunuz sizin için uygun olan testi belirleyip sonuçlara göre bir tedavi yöntemi belirleyecektir.
Kardiyoloji tedavi süreci
Kardiyologlar, hem çeşitli invaziv olmayan hem de minimal invaziv tedaviler konusunda eğitimli uzmanlardır. Ameliyata ihtiyacı olan ya da daha invaziv prosedürler gerektiren sorunları bulunan kişiler bir kardiyotorasik ya da vasküler cerraha yönlendirilir.
Birçok kronik kardiyovasküler durum ilaçlarla tedavi edilebilir ya da kontrol altına alınabilir. Bunlara kan basıncınızı düşüren (ACE inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör inhibitörleri, beta blokerleri ve kalsiyum kanal blokerleri gibi) ve kan kolesterolünü iyileştiren ilaçlar (statinler ve kolesterol absorpsiyon inhibitörleri) dahildir.
İlaçlara ek olarak, kardiyologların gerçekleştirmeye yetkili olduğu bir dizi prosedür vardır:
- Anjiyoplasti, küçük bir balonu şişirerek bir damarı veya atardamarı tıkamak için tüpün bir kan damarına beslenmesi işlemidir.
- Perkütan koroner müdahale (PCI), daralmış arterleri açmak için stent adı verilen küçük tüplerin yerleştirilmesini içeren bir prosedürdür.
- Kalp ritmi bozukluklarını düzeltmek için dahili ya da harici bir cihaz içeren kalp pili implantasyonu gerçekleştirebilirler.
- Kalp ritmini normalleştirmek için gerektiğinde elektrik şoku verebilmek için üst göğüs derisinin altına yerleştirilen küçük bir cihazı içeren kardiyak defibrilatör implantasyonu yapabilirler.
- Konjestif kalp yetmezliği olan kişilerde sol ve sağ ventriküllerin hareketini koordine eden özel bir kalp pili içeren kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT) uygulayabilirler.