Alerji
Alerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin çevremizde bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı (alerjenlere) aşırı şekilde anormal bir reaksiyon vermesidir. Bağışıklık sistemimiz, çevremizde bulunan ve vücudumuza ağız, burun ve deriden giren yabancı ve zararlı maddelere karşı vücudumuzu korumak için çeşitli yanıtlar oluşturur. Bu reaksiyonlarla, bağışıklık sistemi hücreleri zararlı maddeleri ortadan kaldırır ya da vücuda girmelerini engeller. Alerjide ise bağışıklık sistemi normalde vücut için zararlı olmayan maddelere karşı aşırı bir reaksiyon meydana getirir.
Tanı için cilt ve kan testleri kullanılırken, tedavide korunma önlemleri ve ilaçların yanı sıra uygun hastalarda immünoterapi (alerji aşı tedavisi), subcutan (cilt altı enjeksiyon), sublingual (dil altı aşılama) şeklinde uygulanır.
Nasıl Tedavi Olunur?
Tedavide korunma önlemleri ve ilaçların yanı sıra uygun hastalarda immünoterapi (alerji aşı tedavisi) subcutan (cilt altı enjeksiyon) sublingual (dil altı aşılama) şeklinde uygulanıyor. Alerjiye neden olan etkenlerden uzak durulması yani sakınma, tedavinin en önemli bölümüdür. Ancak tek başına yetmez. İlaç tedavisi de uygulanmalıdır. Alerji tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar antihistaminiklerdir. Bu tür ilaçlar, en çok kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerinde etkilidirler. Antihistaminiklerden sonra diğer bir faydalı ilaç türü de kortizonlardır. Aşıyla alerji tedavisi (immünoterapi) ise alerjenden kaçınmanın mümkün olmadığı ve (veya) çoklu alerjen yerine sınırlı alerjene reaksiyon verildiği durumlarda, alerjenin (aşının), düşük dozdan başlayarak, artan şekilde enjektörlerle cilt altına verilmesi yöntemi ile uygulanır. Bu şekilde, vücut bu maddeyi tanıyarak, alerjik reaksiyon göstermemeye programlanır.